Rock-n-Roll Exhibition: WOK THE ROCK

Edition: September 21, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: WOK THE ROCK
Payudara, Wiski dan Ganja

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, handpicked and written by Wok The Rock Himself ::

Playlist yang saya susun dalam pameran ini mengacu pada 3 seri mixtape yang pernah saya kerjakan 2 tahun yang lalu, yaitu seri All The Young Cult. Seri tersebut bisa anda unduh di http://theyoungcults.tumblr.com. Tema dalam seri ini merupakan lagu-lagu yang saya gemari saat menenggak alkohol dan menghisap ganja. Lagu-lagu yang menurut saya memiliki nuansa erotis, sensual, ritmis, hipnotik, liar bahkan syahdu. Ada yang bising dan kasar, ada pula yang mendayu dan mengiris perasaan. Bagi orang lain nuansa dan sensasinya akan berbeda, baik dalam pengaruh alkohol dan mariyuana atau “sadar” (berat menyebut keadaan saat tidak mabuk/giting sebagai kondisi sadar). Bagi pendengar yang doyan miras dan mariyuana, sangat disarankan anda menenggak dan menghisapnya sambil mendengarkan pameran seni suara ini.

♫ Radio streaming live 8-10 PM (Bali time) http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Rock-n-Roll Exhibition: RANDY SALIM

Edition: August 31, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: RANDY SALIM
Crank

:: Playlist, intro, song descriptions, and (most) photos, handpicked and written by Randy Himself ::

First and foremost, a huge heartfelt thanks to Rudolf for asking me to do this: putting this playlist together really took me back to the days where I’d stay up all night with friends making mix tapes, not wanting to cheapen the experience by just sloppily putting a few songs together, but making sure that the whole tape makes sense from start to finish. A coherence. A cohesion. A willingness to sacrifice songs that you like individually because they don’t fit in to the rest of the collective. That geek John Cusack plays in High Fidelity? I’m that guy in real life. I have a million rules to making a mix tape. I agonize over song selection. I lose sleep over track listings. I feel physical discomfort thinking that I may have removed the wrong song from the track listing. I convince myself that this mix tape is as important as reducing global poverty, and I become consumed in the process. So there—thanks Rudolf for helping me reconnect with my inner-mixtape-making-geek!

So what’s the common thread here? Monstrous riffs, beats that make you want to commit physical assault, vocals that defy medical logic, lyrics written with middle fingers permanently pointing skyward—all the forces that drive you to pump your fist, bang your head, air drum maniacally and air guitar like the biggest fucking retard on the planet. (All of which I did while putting this together!)

None of the stuff here is overly indie or that hard to find. Consider me boring-ass mainstream. Whatever dude. Why bring
politics into music? The point here is just to crank it and lose your shit. Enjoy.

Love, peace and death metal.

♫ Radio streaming live from 8-10 PM (Bali time) http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Rock-n-Roll Exhibition: COKI SINGGIH

Edition: August 10, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: COKI SINGGIH
Music That Take Me Places

:: Playlist, intro, and song descriptions, handpicked and written by Coki Himself ::

Dari dulu sampai sekarang gue selalu lebih suka playlist orang, karena kalau playlist sendiri, well, gak ada kejutannya aja, jadi waktu almighty Dethu minta playlist, I knew it’s going to be a tough shit…

Gak ada tema khusus buat playlist gua, gua lebih ke particular mood I was in at certain time, or what songs play in my head that I want to hear.

Yang jelas ini lagu-lagu yang selalu gue denger from time to time, and the only theme that fits is “Music That Takes Me Places”. If I still like the places it is taking me, chances are I’m still gonna listen to it.

For me, Great Music takes me places, places I dream to be, feelings I yearn to feel. Good Music takes me places, but not necessarily places I favor. Bad Music do not take me anywhere, just bunch of tunes that doesn’t mean shit.

♫ Radio streaming live from 8-10 PM http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Glue-Sniffin’ Groove, Keef Riffs, Rock ‘n’ Roll!

Drugs have played an important role in Rock ‘n’ Roll. Hunter S. Thompson’s Fear and Loathing in Las Vegas, among others, employs drug use as a major theme and provides a critique of the drug culture of the 1970s.

Many artists, especially in 20th century and since then, used various drugs and explored their influence on human life in general and particularly on the creative process. Some of them died young, some spend most of their life going back and forth for rehab, some survived and their music career got even bigger.

The playlist on the main page shows the tight connection between drugs and Rock ‘n’ Roll.

Live and learn. And legalize—if you’re down with Willie Nelson.

Rock-n-Roll Exhibition: DIMAS ARIO & PRATIWI SASOTYA

Edition: July 13, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: Dimas Ario & Pratiwi Sasotya
One for Sorrow, Two for Joy

:: Playlist, intro, song descriptions, and (most) photos, written and handpicked by Dimas and Tya ::

When Dethu first offered Tya to submit a playlist of her own for Rock n Roll Exhibiton, her first response was to say no as she know she is incapable of making one. He said, ‘Take your time and think about it’. She did.

It was chatted about circa July 2010, and turns out, it took exactly a year to make.

And Dimas’ name popped-up in her head, he’s one consistent mixtape maker. Mixtapes she enjoyed listening to. Once Dimas agreed to do a playlist together, she persuaded Dethu let them do a combo.

They decided to only put duos and collaborations on the list to tie-up with the combo playlist theme. They also decided to put good ol’ pop songs. There were many obscure and edgy ones already. Combining both personal preferred tunes was not a challenge, but distance is. She’s in Surabaya, he’s in Bandung. The playlist was done entirely through Yahoo Messenger and Skype, stealing times on office hours and staying awake at night. He took care of the track list, she looked for pleasing images.

‘One for sorrow, two for joy’ is an old nursery rhyme and is also the title of a song in the list. Guess it’s aptly named.

One for sorrow,
Two for joy,
Three for a girl,
Four for a boy,
Five for silver,
Six for gold,
Seven for a secret never to be told.

♬♪ Radio streaming live from 8-10 PM http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls ♫♪

Domestic Groove: JAMIE ADITYA

DOMESTIC GROOVE ~ Celeb’s Chosen Seven is my biweekly column in The Beat (Jakarta) mag. Basically it’s an interview via e-mail which focuses on small, intimate, domestic stuff; what Indonesia’s public figures are really into, musically speaking.

For the 17th edition I went upclose-and-personal with Jamie Aditya.

Turun Gunung, Bung!

Mari maju terus. Selangkah demi selangkah, tegap lagi gagah.

Setelah fans club Sejawat Kiamat terbentuk dan terawat dengan cermat lalu apa?

Turun gunung, dong. Ya, angkat pantatmu dari kursi empuk itu. Matikan pc/laptop/Blackberry/perangkat elektronik lainnya. Jangan terlena keenakan Facebook-an dan nge-tweet saja. Memang sih kamu sudah lebih dominan menggunakan situs jejaring sosial untuk promo band kamu, tidak lagi kelewat sibuk narsis meng-update peristiwa-peristiwa gak penting dalam hidupmu, tapi tetap saja kontak fisik itu vital adanya. Komunikasi nyata, bukan dunia maya, masih memegang peran sungguh penting di dalam kehidupan. Kedudukannya belum tergantikan oleh hubungan sosial di jagat virtual.

Tonite! Rock-n-Roll Exhibition: PHIL MIMBIMI

Edition: May 25, 2011

Rock-n-Roll Exhibition: PHIL MIMBIMI
Kitchen Sink Harmony – The Songs of the Cooking Doctor, the Artist Formerly Known as “a Darling Culinarian” aka Chef PM

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, written and handpicked by Phil Himself ::

Music is like a form of self expression. I’m a big fan of art, creativity, entertainment.

In my line of work I really appreciate and respect musicians as they express themselves uniquely in their own way driven by passion and inspiration. I apply this same form of creative drive when I’m in the kitchen cooking. Music is so emotional and it’s fun to listen to. I enjoy almost all kinds of music because its about people. It’s the same way I cook, almost every ingredient I enjoy working with and cooking to serve people to eat one of the most basic forms of human needs. Music inspires people to move, groove, dance, and be happy. I put together this playlist of just songs that come from memories of mine throughout my own personal experiences and journeys. It’s a wide range of artists, musicians, and performers that are all over the spectrum. Hope there is something in here that everyone can enjoy.

♬♪ Radio streaming live http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls ♫♩♪

Domestic Groove: HERU WAHYONO

DOMESTIC GROOVE ~ Celeb’s Chosen Seven is my biweekly column in The Beat (Jakarta) mag. Basically it’s an interview via e-mail which focuses on small, intimate, domestic stuff; what Indonesia’s public figures are really into, musically speaking.

For the 16th edition I went upclose-and-personal with Heru Wahyono.

Rock-n-Roll Exhibition: ANDRE OPA

Edition: May 11, 2011

Rock-n-Roll Exhibition: ANDRE OPA
Soundtrack of My Life: For Every milestone I’ve Reached, There’s Been a #1 Hit to Define the Times

Menjadi penyanyi/musisi dan wartawan adalah cita-cita remaja saya. Kakek saya yang wartawan sekaligus pemain musik Hawaiian adalah stimulator masa depan saya. Usaha menjadi penyanyi sudah dimulai saat remaja manakala saya aktif ikut vocal group. Namun apa yang bisa diperbuat ketika cita-cita itu kita rangkai 30 tahun silam di tempat terpencil nun jauh di Tondano sana.

Asa berbinar saat menjejak tanah Jakarta. Niat merealisasikan cita-cita sepertinya terbuka. Tapi di tahun 90-an awal jauh dari kemudahan seperti sekarang ini. Alhasil, walau sempet bergabung dengan Channel 2 Band dan Avatar Band, saya hanya terus menjadi pemimpi dalam merujuk cita-cita.

Tahun 1999 saya menjadi jurnalis dalam rangka mewujudkan cita-cita saya yang lain. Tapi jiwa saya tak bisa lepas dari musik. Makanya sejak bergabung di Tabloid Indonesian Expose, Majalah Colors, Musikmu.com, Majalah Poster hingga menjadi Editor-in-chief di Majalah Trax, saya memilih menjadi pewarta berita musik.

Pada akhirnya saya harus mengubur mimpi saya menjadi musisi. Tapi musik tetap mengalir dalam darah dan membuat saya terhanyut jauh. Di tengah kesibukan sebagai Editor-in-chief Majalah Trax, saya berkontribusi dalam industri musik sebagai manajer untuk The Titans dan Antik Band. Saya juga melakoni peran sebagai konsultan promo media serta sebagai produser untuk artis pendatang baru. Dan menjadi juri dalam beberapa ajang lomba pencarian bakat berkategori nasional.

Dan, ‘ke-saya-an’ itu dituangkan dalam Soundtrack of My Life, sebuah rangkaian lagu pembentuk jiwa serta pengiring langkah dalam saya mencintai musik.

Radio streaming live http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Rock-n-Roll Exhibition: DANIE SATRIO

Tonite! May 04, 2011

Rock-n-Roll Exhibition: DANIE SATRIO
All Those (Very, Very) Lucky Bastards

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, written and handpicked by Danie Himself ::

Kemampuan menyanyi, bagi saya, adalah sebuah anugerah. Tak usah pikirkan seberapa khas suaranya, seberapa besar kharismanya, bisa menyanyi dengan baik dan benar alias tak fals saja adalah sebuah pemberian yang sangat berharga. Karena tak semua orang, ternyata, bisa menyanyi dengan kriteria yang saya sebut di atas. (Ini sudah dibuktikan di beberapa ajang pencarian idola di layar kaca. Dan bukan sekali dua kali saya alami sendiri ketika didaulat untuk jadi juri di beberapa kompetisi band.)

Tak kurang beruntungnya, adalah mereka yang dipilih untuk bisa menangkap-dan-kemudian merangkai nada-nada yang bebas berkeliaran di mana saja, lalu menggabungkannya dengan kata-kata atau kalimat-kalimat menjadi sebuah lagu utuh. Apalagi ketika kemudian lagu itu mampu menggugah perasaan sekian ratus, ribu, bahkan juta orang. Untuk ikut merasakan, mencerna perlahan, lalu terhanyut di dalamnya. Dan kemudian mengapresiasi semua itu dengan cara membeli karya tersebut dan menjadikan pembuatnya pujaan. (Kalau belum pernah membuat lagu utuh, saran saya, cobalah. Maka Anda bisa merasakan sendiri betapa sungguh sangat tak sepelenya urusan satu ini.).

Di atas semua, yang—bahkan sumpah serapah paling kasar pun tak cukup melukiskan perasaan iri saya—paling beruntung adalah manusia-manusia yang memiliki kedua talenta di atas lalu dengan manis mampu menggabungkannya dalam sebuah kemasan yang layak—bahkan sering kali, lebih—untuk dipaparkan pada dunia dan seisinya.

Mereka—yang kerap disebut sebagai singer/songwriter—inilah yang menurut saya para pewarna sejati dunia. Terutama kalau kita sama-sama percaya bahwa musik (dalam konteks ini musik populer) punya andil dan kekuatan besar dalam mewarnai hidup manusia. Yes, IMHO, these kind of people really are the luckiest bastards…

Paparan saya malam ini adalah semacam mini-tribute pada mereka para lucky bastards yang dengan gaya masing-masing sudah turut mewarnai dunia. Setidaknya, dunia versi saya.

Notes: untuk edisi ini sengaja saya pilih all-male singer/songwriters. Bukan lantaran kecenderungan orientasi seksual tertentu atau justru sexist. Melainkan semata-mata lantaran jatah durasi yang diberikan baru cukup untuk yang pria. Kali lain, kalau diberi kesempatan lagi, saya coba paparkan playlist all-female…

Tak Ada Gunanya Punya Akun Bejibun

God bless the internet. Ungkapan syukur atas kemunculan internet di jagat raya belakangan ini sering terucap di tengah masyarakat. Saya termasuk salah satu pendukung militan piranti komunikasi via dunia maya ini. Sebab keberadaannya terbukti amat memudahkan manusia dalam bermanuver. Tak cuma di urusan komunikasi tapi kini telah meluas ke berbagai bidang kehidupan. Selain itu, jika bicara faktor biaya, internet tergolong barang murah. Saat hendak menyapa saudara kamu yang sedang bersekolah di Sydney, Australia, tinggal menyalakan akun Skype masing-masing, sudah, langsung ngobrol dah. Dan gratis. Beda dengan jaman dulu yang masih harus menggunakan telepon biasa serta sambungan internasional yang mahalnya minta ampun.

Dalam konteks musik, internet jelas merupakan berkah besar bagi para musisi di Indonesia. Terutama di perkara promosi. Anak sekarang sudah tinggal leha-leha ketika ingin eksis. Begitu punya band langsung saja bikin akun di, katakanlah, Facebook. Pada akhir 90an, fasilitas senikmat demikian belum ada. Saat ingin mengumumkan pada dunia bahwa kita baru saja membentuk Trio Kiamat Raya—sebut saja begitu—dan telah memiliki album perdana, yang harus dilakukan adalah turun langsung ke lapangan, bergaul, memberikan satu persatu kepada kawan serta kerabat. Jika ingin melebarkan sayap hingga keluar pulau, kirimi lewat pos para sahabat pena yang kita punya. Tak lupa pula berharap semoga salah satu rekan kita di Jakarta berbaik hati meneruskan album debut kebanggaan Trio Kiamat Raya ke kenalannya yang bekerja di record label. Sungguh butuh proses yang panjang, berliku, lagi mahal. Jangan dulu lah bicara soal albumnya bakal meledak di pasaran. Sudah didengerin ama petinggi di label rekaman saja sudah untung.

Read More

Scroll to Top