PETER WOLF: 74 YEARS HOWLING

Peter Wolf turned 74 today. He was pretty popular here in Indonesia back in the early 80s via “Centerfold”, “Freeze-Frame” and “Love Stinks” with the band he fronted, the J. Geils Band.

LENE LOVICH: LUCKY NUMBER

On this date, 41 years ago, Lene Lovich re-released “Lucky Number”. Originally released as a B-side for Lovich’s cover of “I Think We’re Alone Now”, the song was re-released on 26 January 1979 as an A-side and became the lead single of her debut studio album Stateless. “Lucky Number” became a defining song and made her a leading figure of the new wave genre.

DEPECHE MODE TO BE INDUCTED INTO ROCK AND ROLL HALL OF FAME

Depeche Mode are to be inducted into The Rock and Roll Hall of Fame’s Class of 2020. This was DM’s third time being nominated since becoming eligible back in 2006. The band had earlier received nominations for both the 2017 and 2018 classes.

UH-OH, LOVE COMES TO TOWN

“Uh-Oh, Love Comes to Town” is one of the most consequential songs that introduced me to the synthesizer-heavy + glam fashion x nervous and nerdy personas = New Wave.⁣

NEW WAVE WHO’S WHO

At a quick glance I see Billy Idol, Limahl, Grace Jones, Adam Ant, Robert Smith, David Bowie, Simon Le Bon, that “Voices Carry” girl, Nick Rhodes, Chrissie Hynde, Mark Mothersbaugh, the Culture Club frontman, Howard Jones, … can you find Morrissey?

STUART ADAMSON’S DRINK-SOAKED FINAL DAYS

Today, 18 years ago, Stuart Adamson was found dead in Hawaii a month after disappearing from his home. The lead singer of Big Country’s body was found in a closet in his room at the Best Western Plaza Hotel in Honolulu.

THOMAS DOLBY’S JOIE DE VIVRE

Thomas Dolby turned 61 today. The English musician, producer, entrepreneur and teacher; came to prominence in the 1980s, releasing hit singles including “She Blinded Me with Science” and “Hyperactive!”.

The Upstairs: Katalika

Terakhir kali menghentak khalayak lewat Magnet! Magnet! pada 2009, grup new wave asal Jakarta ini akhirnya muncul kembali di senja warsa 2012 dengan album tergresnya bertajuk Katalika.

Domestic Groove: HENRY FOUNDATION

DOMESTIC GROOVE ~ Celeb’s Chosen Seven is my biweekly column in The Beat (Jakarta) mag. Basically it’s an interview via e-mail which focuses on small, intimate, domestic stuff; what Indonesia’s public figures are really into, musically speaking.

For the seventh edition I went upclose-and-personal with Henry Foundation.

Tonite! A Journey!

Tonite! Wednesday, November 24, 2010; 8-10 PM

R-n-R Exhibition [mini version]: MIAN TIARA
A Journey

:: Introduction, playlist and photo, written and handpicked by Tiara herself ::

Let’s pack our stuff, we’re going on a trip, visiting places, travel through time and space.
But first, bring what you need. Put them in your backpacks. Make sure all is checked. We might have to give up what we have and trade them with things along the road. Because that’s a road trip is all about. No expectations, only excitements. Everything is random. We will not have the knowledge to see what is going to happen. We just have to experience it. Here’s a little something to add something to your life.

Now, let’s get lost.

♪♬ ♫ Radio streaming live http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Tonite! The Self-Destrukt Hit List!

Tonite! Wednesday, November 10, 2010; 8-10 PM

R-n-R Exhibition [mini version]: SAMACK
The Self-Destrukt Hit List

:: Introduction, playlist and photos, written and handpicked by Samack Himself ::

Terus terang, ternyata tidak mudah bikin list yang berisi singel-singel favorit dari bermacam band. Setidaknya itu berlaku bagi saya, yang cenderung lebih mengapresiasi sepaket album daripada butiran lagu. Jika saya malas dan putus asa, mungkin list ini akan berisi semua lagu dari tiga album awal Metallica, atau semua lagu dari album The Wall-nya Pink Floyd, atau semua track yang ada di Mellon Collie and The Infinite Sadness-nya Smashing Pumpkins. Tapi syukurlah hal itu tidak saya lakukan, karena pasti dianggap menyebalkan di mata sang empunya program ini…

Akhirnya, saya sempatkan membongkar file dan rak untuk mencari (kembali) lagu-lagu yang saya suka dan gilai selama hidup saya ini. Proses hunting lagu ini saya lakukan dalam tempo yang sesingkat-singkatnya. Jadi saya yakin pasti ada beberapa lagu yang luput dari memori dan pantauan. Tapi biarlah. Saya coba trik sederhana; konon jika hunting dimulai dari band favorit, lalu menuju ke album favorit, biasanya akan sampai pada satu lagu yang paling favorit juga. And it really works for me.

Hasilnya sekarang ada 33 lagu yang saya susun secara acak—kecuali lagu pertama dan terakhir yang saya desain supaya tampak seperti ‘live’, haha… Beberapa lagu memang memiliki histori dan cerita spesial, sebagian lagi saya pilih karena musiknya emang keren aja dan bikin saya bersemangat.

Oya, list lagu ini kebanyakan emang cadas dan 90an sih—tapi selalu ada ruang kok bagi lagu-lagu yang pop dan lembut, dari jaman lawas maupun era kekinian. Sekalipun saya saya cukup terbuka pada segala jenis musik, toh saya masih bangga menyebut diri saya sebagai seorang metalhead.
Eits, metalhead?! By the way, saya mungkin orang yang paling durhaka pada root metal. Sebab, sejujurnya saya tidak pernah benar-benar terpukau pada Sabbath, Motörhead atau Slayer yang sering diagung-agungkan oleh banyak kawan saya itu. Jadi tiga band supermetal itu tidak ada dalam list ini. Jadi silakan menggugat kadar ke-metal-an saya hari ini…

Well, menyusun list seperti ini ternyata menyenangkan dan seperti berbagi pengalaman. Duh, rasanya sebentar lagi saya akan kecanduan untuk menyusun list atau malah nekat bikin mixtape. Tapi please, jangan tanyakan lagi apa playlist saya ketika menyusun list ini…

Plug. Play. Enjoy.

♪♬ Radio streaming live http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Scroll to Top