Ray D’Sky: Dreaming Dreams

Setelah relatif sukses menggedor blantika musik Indonesia lewat Released by Reality pada 2009, tiga tahun berselang, Ray D’Sky kembali datang.

Homegrown & Well Known: ANOM DARSANA

When a stranger gives you a difficult 2-in-1 task: “I need a local guy who understands about international-standard sound recording and is also able to organize sophisticated music concerts,” no need to be panic, just say this name: Anom Darsana.

Rock-n-Roll Exhibition: REBEKAH E. MOORE

Edition: November 30, 2011

Rock-n-Roll Exhibition: REBEKAH E. MOORE
Rock For Our Rights: The Planets Rarest and Most Radical Protest Songs

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, handpicked and written by Bekah herself ::

This stage has no podium. These musicians are not politicians, news reporters, or educators. They are Indonesian citizens who share, with those in the pit tonight, a concern for justice. This rock concert is a demonstration: a loud, emotion-filled rally for honesty and equality. The dissenters do not move forward, marching in unison. They move in danceamoshing, head banging, grasping compatriots, and singing, in unison, songs that unite them and give poetic shape to a deep longing for something better, for one and all…

I found these words in my research journal in 2010, written shortly after accompanying Bali-based grunge/psychedelic rock band Navicula on a tour to Jakarta to launch their latest single, “Metropolutan” (Metro-pollutant). One week earlier, the song was released for free download on the Internet.

“Metropolutan” marked the band’s latest critique of environmental degradation in Indonesia, a response to the pollution crisis in the nation’s capital. Each night of the tour, hundreds of Navicula fans crammed into Jakarta venues and sang this song collaboratively, having memorized the lyrics after just a few days of repeated listening.

As an ethnomusicologist, I came to Indonesia to study the development of the independent music industry in Bali following the 2002 bombings. But that tour, and my many other encounters with music activism in Indonesia and throughout my career have led me to a preoccupation with music as it debates and defines social justice.

For my installation in this Rock-n-Roll Exhibition, I present just a handful of the many protest songs I’ve encountered over the years and across nations. I exclude such distinguished artists as Rage Against The Machine or Bob Marley, as well as a number of definitive protest anthems, from Marvin Gaye’s “What’s Goin’ On” to Phil Ochs’ “I Ain’t Marching Anymore,” despite my immense respect for these artists and anthems. Rather than revisiting the familiar classics (though I still sneak in a few favorites), I opt to explore a selection of artists—diverse in their styles, origins, and social concerns—who may be lesser known, and whose lyrical themes or personal activism has tantalized and scandalized their respective nations.

In the mushrooming heat of global activism in which we find ourselves today—the fire that started on Tahrir Square and spread to Wall Street now burns in the hearts of rebels throughout this very nation—these real radicals of rock demonstrate that change begins with a brave and loud few. These musicians, I contend, uphold the highest standards of human rights and our greatest hope that, in Sam Cooke’s prophetic words, “a change is gonna come.”

♬ Radio streaming live: http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Rock-n-Roll Exhibition: MISTY DIAN

Edition: November 09, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: MISTY DIAN
Basslines and Vibes

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, handpicked and written by Misty herself ::

This playlist is a tribute to people from my old suburban neighborhood, the kind of neighborhood in which the Top 40 music reigned and where I thought the boot-legged albums of Prince were the ultimate score until the people I now call my friends made me listen to their Walkman or borrowed me their tapes.

These friends, my homeys, took me to out of the suburbs and brought me to the city’s obscure churches that turned into dope bass pumping B-Boy Extravaganzas, followed by Bassline parties and numerous accounts of impromptu events and performances. They introduced me to sounds that inexplicably made sense to my head and body. There were these sick beats that made people act like a cursing hustler swinging his gats or a spliff smoking brother admiring the booty and whatever person in between those two. And the rhymes, the brilliant rhymes, made people bob their heads all the way through, in whatever act they’re at.

I was totally sold, wrapped and I never returned.

I cherish my Top 40 music because it landmarks certain episodes of the past. But the music on this list is more than just a categorical device. It’s not just an important reminder of the good days of way back then, but it’s also my important ingredient for having a good time, period. This list is a timeless device and I have my homeys to thank for that.

What I’m trying to capture in this list is the great time we had in discovering one sick beat after another. Like most playlists, it is that trip down memory lane, it is that mini autobiography, and it is the place of giving credit where credit is due. This list isn’t coming from an expert and you won’t find any rare or unknown artist in it, but you’ll hopefully feel the gratefulness I have for the experts who allowed me to have a taste of their expertise in discovering all these amazing beats. I’m bowing down, oh great ones, and I’m forever thirsty and hungry for more of your discoveries.

…Deeply grateful to Rudolf for having me in this exhibition!

Radio streaming live: http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Kill the DJ ~ Complete Schedule

Oct 5 | Wed
20.00 – Screening “HipHopDiningrat” at Alliance Francaise, Renon, Denpasar

Oct 6 | Thu
19.30 – “Words in Motion” at Lotus Stage, Ubud

Oct 7 | Fri
10.00 – Screening “HipHopDiningrat” at Casaluna, Ubud
19.30 – “Rock the House” at Serambi Arts Antida, Sanur

Oct 8 | Sat
12.15 – “Building Communities Through Music” at Indus resto, Ubud

Negara dalam Keadaan Bahaya

Aktivis hiphop mbalela Marzuki Mohammad alias Kill the DJ kali ini datang bersuara lantang, mengingatkan semua orang bahwa negeri ini sedang limbung dan goyang lewat tembang “Negara dalam Keadaan Bahaya”.

Sangat direkomendasikan untuk disimak serta silakan diunduh bebas bea.

Rock-n-Roll Exhibition: RIO FARABI

Edition: September 14, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: RIO FARABI
My Evergreen

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, handpicked and written by Rio Himself ::

Yak, inilah 32 lagu “Evergreen” versi saya. Sebenernya saya juga masih bingung apa arti pasti dari lagu Evergreen. Sebenernya faktor apa yang membuat lagu layak disebut lagu Evergreen?

Kalau dilihat dari kata-katanya, Evergreen berarti selalu hijau. Mungkin maksudnya adalah lagu-lagu yang ga bakal pudar, selalu hijau di hati atau ringkasnya adalah lagu yang abadi. And most of them came from pop/ballad genre, genre yang memang mudah diterima oleh kebanyakan orang. Karena saking populernya, maka lagu ini “wajib” masuk kedalam album kompilasi lagu-lagu Evergreen versi record label tertentu. Evergreen mungkin juga berarti lagu ini bakal tetep laku di tahun-tahun mendatang, apalagi kalo penyanyi aslinya udah meninggal, maka penyanyi baru yang menyanyikan lagu itu hampir dipastikan akan melejit juga. Sepertinya kata Evergreen ini mulai ada di tahun 70an akhir. Begitulah kira-kira analisa dangkal saya soal Evergreen ini.

Tapi faktor-faktor tersebut ga berlaku buat playlist Evergreen saya. Lagu-lagu Evergreen versi saya ini lebih personal, punya memori spesial karena berkaitan erat dengan kejadian-kejadian “penting” dalam hidup saya, soundtrack dari berbagai fragmen hidup saya, lagu-lagu yang menemani saya tumbuh besar, ataupun lagu yang memiliki nilai estetis sedikit lebih banyak dibanding lagu-lagu lainnya di kuping saya. Dan pasti lagu-lagu ini bakal tetep hijau dihati, tetep enak didengerin kapan pun. Tetep abadi walaupun ratusan single terbaru dari puluhan bahkan ratusan band muncul.

Terima kasih buat Brocuk Rudolf Dethu yang mengundang saya untuk berpameran di The Block Rockin’ Beats ini. Sebuah kehormatan untuk bisa “berbagi” di blog yang super keren ini.

Okeh, inilah playlist saya. Selamat menikmati dan bersulang!

♫ Radio streaming live 8-10 PM (Bali time) http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Rock-n-Roll Exhibition: KARTIKA JAHJA

Edition: September 07, 2011

Rock-n-Roll-Exhibition: KARTIKA JAHJA
PMS – Pre Meanstrual Soundtracks

:: Playlist, intro, song descriptions, and photos, handpicked and written by Tika Herself ::

It’s that time of the month and my sneaky hormones have came out to party. Armed with a rusty shopping cart, they tie me down inside it and push it down a hill.

Not knowing what I’m gonna hit, I just embrace all the amplified feelings that came and went on my ride down. From “Fuck you assholes!” to “Fuck me, baby.” From “Leave me alone,” to “I’m so lonely.” From “I’m a bad ass bitch,” to “I’m a fat ass bitch.” From “Please make this stop” to the comforting whisper saying “this too shall pass”.

So just like my mood during PMS, this soundtrack swings from genre to genre, theme to theme, and era to era. You can’t judge a woman by her PMS behavior, just as you can’t to judge my taste in music from this playlist. Stop thinking, curl up in your bed and enjoy the songs

♫ Radio streaming live 8-10 PM (Bali time) http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls

Queens of Noise and Riot Grrrl: Yesterday and Today

Di edisi BlokRokinBeats kali ini saya bawakan tema emansipasi perempuan di blantika berkesenian–utamanya musik rock—serta saya bagi menjadi dua: era para pionir (Queens of Noise) dan masa generasi penerus (Riot Grrrl).

Agar punya gambaran lebih lengkap, saya pilihkan tembang dari artis-artis yang baik secara langsung memang terlibat di skena Riot Grrrl macam Bratmobile, Bikini Kill, Team Dresch, dan Heavens to Betsy; juga kumpulan seniman perempuan yang masif menginspirasi gerakan persamaan derajat di Rock-n-Roll semisal Suzi Quatro, Patti Smith, Chrissie Hynde (Pretenders), Poly Styrene (X-Ray Spex), The Slits, Exene Cervenka (X), Wendy O Williams, Joan Jett, pula Lita Ford; serta sosok-sosok wanita yang walau tak terkait langsung dengan fenomena Riot Grrrl namun tersimak punya peran menonjol, kental kesan pemberontak, in-your-face, bingar lagi bising, di blantika musik seperti Peaches, Brody Dalle (The Distillers), Lesbians On Ecstasy, Kittie, Le Tigre, Shonen Knife, plus lainnya.

A movement formed by a handful of girls who felt empowered, who were angry, hilarious, and extreme through and for each other. Built on the floors of strangers’ living rooms, tops of Xerox machines, snail mail, word of mouth and mixtapes, riot grrrl reinvented punk
– Beth Ditto

Tonite! 33 Lagu Penusuk Jantung!

Tonite! Wednesday, April 06, 2011; 8-10 PM

R-n-R Exhibition [mini version]: OOMLEO
33 Lagu Penusuk Jantung, Tiada Jenuh Ter-putar-rus-menerus

Introduction and playlist, written and handpicked by Oomleo Himself.

Inilah dia, 33 (kebetulan gua baru ulangtaun yang ke-33, so, dengan senang hati gua pilih angka tersebut.. hehe..) lagu favorit yang paling sering gua putar di playlist MP3 player gua “sepanjang masa”! Permohonan maaf sebelumnya tentang “ekspektasi”. Sangat jauh m’lenceng dari kalimat “Rock-n-Roll Exhibition”; pilihan lagu gua terlalu “slow”. Jazz-jazz standar dan slow-slow gitu, lah.. (“Sok-sokan jazz luh, oomleo! Najis.. Tokai kucing!”) …Cuek aja lah …Sikat! …Fisik dan mental tetep rock, tapi kalbu berkata lain. Silakan di-enjoy!

Alm. bokap memperkenalkan The Beatles ke gua—sejak gua masih berbentuk janin—hingga gua menginjak status kanak-kanak. Pesan moral terselubung dari beliau saat itu adalah: “Kamu cukup mendengarkan The Beatles. Band-band lain setelah The Beatles adalah peniru The Beatles.” Terlepas dari keadaan tersebut, koleksi kaset yang ada di lemari bokap hanya berisi jazz dan jazz, serta jazz.

Selepas kanak-kanak hingga ABG, gua kepincut untuk membeli album kaset Ebiet G Ade, Benyamin S., Heli Gaos, Pengantar Minum Racun, Vina Panduwinata, Doel Soembang, D’Bodors, New Kids on the Block, Color Me Badd, dan (berbagai) berantakan lainnya. Saat itu gua nggak tersentuh metal dan variannya. Langsung skip ke arena Nirvana beserta adik-adiknnya. Sementara, nggak ada kontribusi apapun dari bokap di fase ini.

Berbalik arah ketika menginjak usia muda ke dewasa—pra-wafatnya bokap—beliau mulai sharing soal musik; memperkenalkan nama musisi (rata-rata pemain jazz), menyebutkan nama-nama musisi favoritnya, mengajak gua buat kenal dengan temen-temen mudanya yang sering kongkow bermain musik, dan sebagainya. Gua kulik semua kaset yang ada di lemari milik bokap; genre, dan bobot musik yang ada. Pilihan gua cuma jatuh sama koleksi jazz standar milik bokap beserta varian jazz yang “mudah” diserap. Selain itu, sisanya cukup didengarkan sekali lewat dan/atau cukup mengenal nama musisinya saja.
Saat itu, gua masih menikmati The Beatles (dan turunannya), yang menurut gua adalah sejenis tesis “anti-jazz”; yang bertolak belakang dengan keadaan setelahnya: Hampir semua musisi jazz pernah meng-cover satu/beberapa lagu The Beatles, namun tidak sebaliknya. Penikmat segala jenis musik pasti akan mafhum dengan keadaan tersebut. Demikian halnya dengan gua.
Sekarang gua udah mulai tau, musik yang tepat buat gua, dan bisa memilih jenis musik yang bisa gua nikmatin sendirian. Buat nemenin kerja, dan sebagainya.

♪♬♫ Radio streaming live http://army.wavestreamer.com:6356/listen.pls ♬♩♫

Follow Instagram

Scroll to Top